maanantai 11. marraskuuta 2019

Uusi normaali - koulu-uhkaukset


Kun koulua on käyty Teksasissa muutama kuukausi, kaikkien tyttöjen koulut ovat jo kertaalleen tai pariinkin otteeseen olleet lockdownissa tai lockoutissa.

Koulut tosin tuntuvat reagoivan voimakkaasti kaikkeen, mitä ympärillä tapahtuu. Kertaalleen Middle School oli lockdown-tilassa "alueella ilmenneen uhan vuoksi". Myöhemmin ilmeni, että uhka oli kahden ihmisen välinen vastentahtoinen kanssakäyminen läheisellä puistoalueella. Ei ehkä uhka, joka vakavasti ottaen kosketti tuhansia keskikoulun oppilaita? Koululta tuli sittemmin tiedote, jossa todettiin, että paikallista poliisia on nyt koulutettu siitä, mikä on lockdown ja mikä on lockout, ja mikä on missäkin tilanteessa tarpeen.

Tässä kohden olisi siis riittänyt lockout: kaikki ovat sisällä, ovet lukossa, eikä ketään päästetä sisään eikä ulos, mutta toiminta jatkuu sisällä normaalisti. Lockdownissa myös luokkien ovet lukitaan, valot sammutetaan, oppilaat ovat hiljaa ja hakeutuvat luokan siihen kohtaan, johon ammukset ovista ja ikkunoista epätodennäköisimmin osuvat.

Eilen, sunnuntaina, teinin koulun rehtorilta tuli nauhoitettu viesti pariinkin otteeseen. Ensimmäisessä ilmoitettiin, että joku tyyppi on julkaissut sosiaalisessa mediassa viestin, jossa uhataan teinin koulua. Asiaa tutkitaan. Kiitos kaikille ja poliisille ja aktiivisille vanhemmille ja turvallisuus on meille kaikista tärkeintä.

Pari tuntia myöhemmin päivitys: tyyppi on nyt poliisin hallussa, kiitos poliisille ja aktiivisille oppilaille ja vanhemmille ja koko yhteisölle ja turvallisuus on meille kaikista tärkeintä. Tiedotin teiniä ja todettiin, että hyvä juttu, aamulla kouluun normaalisti - vaikka kaikki kaverit eivät kuulemma olleet menossa.

Yön aikana teinityttöjen tietotoimisto oli kuitenkin saanut tietoonsa, että tyyppi ei toiminut yksin ja että kouluun edelleen kohdistui aktiivinen uhka.

Keskustelin asiasta itkusilmäisen teinin kanssa ja kerroin, että jos koskaan, tänään kouluun on turvallista mennä. Suurin osa näistä tyypeistä toimii yksin ja suurin osa ei koskaan julkaise minkäänlaista uhkausta etukäteen. Poliisi on tänään vahvistetusti paikalla ja jos joku jotain aikoisi, niin juuri tänään se olisi taivahan tyhmää toteuttaa.

Hetkeä myöhemmin rehtorin nauhoite soitti uudelleen, piti jälleen Emmy-gaalan kiitospuheen, vakuutti turvallisuuden olevan kaikkein tärkeintä ja ilmoitti, että poliisi oli tutkinut väitettä koko yön. Poliisi oli todennut, ettei mitään toista tyyppiä ole ja jotta kaikilla olisi turvallinen olo, kampus vilisee tänään kissalan poikia.

Mutta sillä välin teinien tietotoimisto oli jo tiennyt kertoa, ettei rehtorin kriisiviestintään ole ennenkään ollut luottamista. Niinpä oli sitten oltava teinin kanssa aivan samaa mieltä siitä, ettei ranskan verbien taivutusta tarvitse oman henkensä uhalla opetella. Teini jää tänään kotiin, sillä häntä pelottaa, ja on aika vaikeaa vakuuttaa samaan aikaan, että turvallisuus on meille kaikista tärkeintä ja silti pakottaa lapsi paikkaan, jossa hän kokee olevansa vaarassa.

Mutta huomenna tai ylihuomenna on kuitenkin taas aika palata kouluun. Koska tämä on uusi normaali, ja sen kanssa on vain pakko elää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arviointisysteemeistä

Maanantaina me täytettiin luokkatiimin kokouksessa kyselyä siitä, mitä kukin työpaikasta tällä hetkellä ajattelee. Jälkeenpäin pohdin, että ...