perjantai 7. kesäkuuta 2019

Maassa maan tavalla - ja onhan siihen syynsäkin

Joskus toisen maan tavat tuntuvat alkuun kummallisilta - ja joskus ne tuntuvat kummallisilta vielä pitkän aikaa alun jälkeenkin. 

Viime viikkojen ja kuukausien aikana Teksas on opettanut minulle muutamia juttuja siitä, millaisia seikkoja saattaa olla amerikkalaisten tapojen taustalla. Joitakin asioita opin tietysti jo Kaliforniassa. Alla muutamia päätelmiäni (aivan omiani ovat ja saattavat toki olla vääriäkin).

Lännenhattu...

Teksasissa tulee kesällä kuuma. Sellaisena kuin maailma on tällä hetkellä, täällä on kuulemma odotettavissa noin neljän kuukauden ajan jatkuvia lämpötiloja välillä 90 - 120 F, eli +32 C - +49 C. On hyvä pitää hattu päässä, jos meinaa oleskella ulkona. Paitsi että iho palaa, ulkona on myös niin kirkasta, että ainakin suomalaisen silmät alkavat valua vettä.

...ja cowboy-saappaat

Televisio ja muu viihdekuvasto on tehnyt kaikille tutuksi asun, jossa varrekkaat nahkasaappaat yhdistetään muuten keveään vaatetukseen, kuten hameeseen tai mekkoon. Miehillä taitaa usein tässäkin yhteydessä olla kyllä pitkät housut. Pitkävartiset nahkasaappaat ovat kätevät, jos tarvitsee astella alueilla, joilla voi kohdata monenlaisia myrkkykäärmeitä (ja skorpioneja). 

Teksasissa on neljää lajia myrkkykäärmeitä, mutta oikeasti niitä kalkkarokäärmeitä on vaikka kuinka monenlaisia. Täällä opetetaan lapsillekin jo lorua siitä, miten muistaa, millainen on tappavan korallikäärmeen väritys ja millainen taas sen harmittomien, mutta harmillisen samannäköisten kavereiden. Paras kuulemani ohje oli kuitenkin paikallisen pyörämekaanikon tokaisu: "How about we just don't touch them??"

Kengät jalassa sisällä

Viittaan edelliseen kohtaan. Vaikka ei asuisikaan talossa, jossa käärmeet ja skorpionit voivat tulla vierailemaan olohuoneeseen, löytyy sisältä kaikenlaisia jänniä ötököitä aivan kerrostaloasunnossakin.  Myrkyllisiä hämähäkkejä on kahta lajia (musta leski ja brown recluse), mutta taas oikeasti niitä brown recluse -tyyppejä on monenlaisia. Lisäksi sisällä vipeltää kaikenlaisia harmittomia ötököitä, kuten hyppivä hämähäkki, normihämähäkkejä ja matoja. Ja torakoita, jos ne lasketaan harmittomiksi. 

Millipedes-nimiset ötökät kiipeävät joka sateen jälkeen ikkunasta sisälle ja tulevat kokolattiamatolle kuolemaan. Matopeltoon ei ole kiva kävellä keskellä yötä paljain jaloin - kokeilin. Kuulemma kannattaisi muutenkin joko pitää ne kengät sängyn vieressä ja/tai aina sohotella fikkarilla jalkoihinsa, jos aikoo yöllä mennä vessaan, saati pissattamaan koiraa omalle takapihalle.

Vaatteiden ripustaminen henkariin

Skorpionit tykkäävät kömpiä piiloon paikkoihin, joissa on ahdasta ja pimeää. Esimerkiksi kahden päällekkäin viikatun vaatteen jäävä tila on niistä oikein kiva paikka. Tai se sängyn viereen yöksi jätetty kenkä. Skorpioneja kohtaa vähemmän, jos kaikki vaatteet ripustaa henkariin roikkumaan. Meidän asunnossa vaatekaappeihin on kyllä asennettu kiinteitä hyllyköitä, joita Kaliforniassa ei koskaan ollut. Näiden metallihyllyköiden pohja koostuu ristikosta. Koko rakennelman tarkoitus on olla skorpionille hankala kiipeilypaikka - toivottavasti.

Vaatteiden kuivaaminen kuivausrummussa

Kaliforniassa yhdessä taloyhtiössä manager tuli ovelle ilmoittamaan, että vaatteiden kuivaaminen kuivausnarulla parvekkeella (joka oli hyvin näkösuojattu) on kiellettyä toimintaa. Kaliforniassa vaatteet kuivuvat ulkona oikein hyvin ja rivakasti, joten siellä kyse oli varmaankin häveliäisyydestä. Ainakaan alusvaatteita ei saa olla missään toisten ihmisten näkyvillä, tosi hävytöntä. Austinissa meidän taloyhtiö antaa jättää vaatteet ihan rauhassa parvekkeelle kuivumaan, mutta siellä on niin kosteaa, että eivät ne kyllä mihinkään kuivu.

Sängyn petaaminen tiukaksi paketiksi

Hotelleissa ainakin törmää tähän tapaan. Lakanat ja peitot taitellaan patjan ympärille tiukaksi paketiksi niin, että sieltä tyynyn vierestä voi vain yrittää ujuttautua kireänä soivan lakanan alle. Jos aikoo kieriä ja pyöriä pitkin yötä peitto kainalossa, joutuu koko virityksen repimään kaksin käsin patjan alta irti. Tuntui tosi pöhköltä tavalta, kunnes oivalsin, että ne skorpionit.

Päivällinen myöhään illalla

Jos päivällä on melkein 50 astetta lämmintä, kukaan ei varmasti koske hellaan! Eikä kuumalla aina tee niin mieli syödäkään. Illallinen nautitaan sitten, kun ilta on jo pimentynyt ja päivän hohka alkaa hellittää. Jotkut kuulemma menevät silloin parvekkeilleen ja terasseilleen. Toiset pitävät kaikki lävet tiukasti tukossa ja ilmastoinnin päällä, koska ulkona pörrää pimeän tullen hyttysiä (jotka levittävät mm. Länsi-Niilin virusta). 

Nyky-yhteiskunnassa tämä on tietysti myös käytännöllinen kysymys, eiväthän perheet ole edes kotona ennen kuin myöhään illalla. Puolalainen työkaveri juuri vastikään totesi, ettei hän koskaan ollut ymmärtänyt, miksi amerikkalaisessa viihteessä kohkataan päivällisestä, ennen kuin muutti tänne. Se voi ihan oikeasti olla päivän ainoa hetki, jolloin koko perhe on yhdessä koolla.

Kattojen harjaaminen

Jostain Aku Ankka -kuvastosta jäi lapsena mieleeni se, että ankat harjasivat talojen sisäkattoja ja huoneiden ylänurkkia. Ja siellä olikin kaikenlaista harjattavaa, kuten hämähäkinseittejä. Eihän sellaista Suomessa ole/ollut! No täällä on. Jos ei niitä kattoja harjaa, siellä asuu aina pari hämppistä ja se kyllä näkyy. Juuri eilen katselin yhden kaapin alle, että siellä on paketissa toistakymmentä millipedeä ja ne pitää tänään imuroida pois. Sama juttu oli kyllä Kaliforniassa ainakin yhdessä vanhemmassa talossa, joka nurkkaan kerääntyi niitä pitkiä pölynauhoja. 

Bonus: hajoilevat vessat

Parikymppisenä opiskelijana opiskelin ahkerasti enkä koskaan kuluttanut päivää pelaamalla esimerkiksi Sims-peliä. Krhm. Mieleen jäi, että simien vessat olivat ihan kamalan huonoa tekoa, ne hajosivat tuon tuosta. Aina olivat putket tukossa, vedet lattialla ja sims repimässä hiuksiaan siinä vieressä. Vessakatastrofin tiheä toistuvuus vaikutti ohjelmointivirheeltä - ennen kuin muutimme Kaliforniaan. 

Siinä missä suomalainen kokee vessantukko-kakkakaaoksen ehkä pari kertaa elämänsä aikana, Kaliforniassa se tapahtui pari kertaa jo ensimmäisten kuukausien aikana. Putket ovat kapeita ja huonoja. En sano Teksasista mitään, paitsi että *kop kop*, vielä ei olla tätä koettu. Jossakin vieraisilla käydessäni näin kyllä lapun, jossa toivottiin, että kaikki paperit laitettaisiin roskakoriin eikä pönttöön - ongelma tuskin on siis täysin vieras täälläkään.

Osaatko jatkaa listaa muilla kummallisilla - ja lopulta täysin loogisilla - tavoilla, joihin sinä ympäristössäsi olet törmännyt?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Arviointisysteemeistä

Maanantaina me täytettiin luokkatiimin kokouksessa kyselyä siitä, mitä kukin työpaikasta tällä hetkellä ajattelee. Jälkeenpäin pohdin, että ...