perjantai 18. kesäkuuta 2021

Koti Teksasissa on nyt: Opettajana Texasissa

Muutama viikko sitten nuori työntekijä, josta olimme kasvattaneet ja kouluttaneet tiiminvetäjää, yhtäkkiä ilmoitti haluavansa vetäytyä tehtävästä. Hänelle oli jo aikaa sitten hankittu titteli ja vastikään palkankorotuskin, ja hänen tukemiseensa ja kouluttamiseensa oli käytetty aivan valtavasti aikaa. Lähiesimiehen lyhyen loman aikana nuori työntekijä sai kokeilla, miltä homma tuntuisi kokonaisin valtuuksin. Ei tuntunut omalta, tehtävät ahdistivat, terveys ja hyvinvointi kärsi. Yllätyksestä toivuttuani kehuin nuorta ihmistä hänen rohkeudestaan: harva uskaltaa tunnustaa muille tai edes itselleen, ettei titteli ole sen arvoinen eikä ruoho sen parempaa. 

LinkedInissä puhutaan Great Resignation -aallosta, ehkä nuori työntekijämme on osa sitä. Kyselyissä kuulemma jopa 30 - 40 % USAn työvoimasta on ilmoittanut katselevansa uutta työpaikkaa. Pandemian aikana monet ovat kuulemma vain purreet hammasta ja pysyneet penkeissään, jotta olisi tulonlähde. Samaan aikaan pandemia ja etätyöskentely on saanut ihmiset ajattelemaan asioita ja oivaltamaan, mitä he oikeasti haluavat. Joku ei todellakaan aio tehdä täyttä päivää toimistossa enää ikinä eikä istua kolmasosaa elämästään liikenneruuhkissa. Toinen muutti jo kauas kaupungista, jossa toimisto sijaitsi. Muutama ehti oivaltaa, että pärjää vähemmälläkin ja monet miettivät, mitä elämässään oikeasti haluavat saavuttaa. 


Työnantajien täytyy tulevina vuosina ehkä oikeasti miettiä, miten he saavat sen työvoiman, jonka tarvitsevat - ja kuinka tarjoavat työntekijöilleen sen, mitä nämä haluavat. Ehkä. Toinen vaihtoehto on tietysti se, että asiat vähitellen luisuvat takaisin siihen, miten kaikki ennenkin tehtiin. Ja lopulta, entistä enemmän töitä voidaan lähettää sijainteihin, joissa palkat ovat pienempiä ja vaatimukset vähäisempiä. Tätä viimeistä vaihtoehtoa minunkin esimieheni viime viikolla ensimmäisenä pohti, kun vihdoin sain sanottua, että olen siirtymässä uusiin kuvioihin ja hommaani täytyy etsiä uusi tekijä.

Hurjuudestaan huolimatta päätökseni tuntuu täysin oikealta. Olen työskennellyt USAn vuosien alusta asti saman asiakasprojektin parissa, eri sijainneissa ja rooleissa. Projekti ja uudet haasteet olivat se syy, joka toi perheeni Kaliforniasta Texasiin. Projekti ja uudet haasteet auttoivat meitä ostamaan talon. Projekti auttoi minua löytämään ystäviä ja kotiutumaan tähän maahan. Lapset kyselivät tästä minulta yhtenä iltana päivällispöydässä: "Siis se projekti, jonka takia me ollaan täällä - sinä meinaat nyt jättää sen, ja tehdä työtä, jota olisit periaatteessa voinut tehdä missä tahansa muuallakin?" Tyttäret onneksi ottivat asian hyvin ja nauroivat kanssani elämän hullunkurisuutta.


On oikeastaan aika jännä, että lapsia lukuunottamatta kukaan muu ei ole kyseenalaistanut päätöstäni. Ihmiset ainoastaan tukevat. Kun olen sanonut, että palaan opettajaksi, useampi kuin yksi tai kaksi on todennut, että juuri niin minun kuuluukin tehdä. "Sinä niin selkeästi olet opettaja", selitti puoliso, kun asiaa ääneenkin kummastelin. Koska olisi kuitenkin ihan oikeutettua minusta kysyä, miksi jätän hyväpalkkaisen työn hyvässä yrityksessä. Ja toisaalta, puoliso tietää paremmin kuin kukaan, miksi niin hyvin ymmärsin nuorta työntekijää, jota tehtävät ahdistivat. 

Työhaastatteluprosessi tuleviin tehtäviin oli pitkä ja monipolvinen. Viisi referenssiä täytti seikkaperäisen kyselylomakkeen, mistä olen heille valtavan kiitollinen. Itse kirjoitin hakupaperit, tein aineenhallintaa mittaavat testit ja istuin onnistuneesti läpi kaksi haastattelukierrosta. Kun koulun rehtori soitti minulle, hän sanoi, että hänestä tuntuu, että minä kuulun heidän kouluunsa. Siltä minustakin tuntuu. Olen innoissani, olen kauhuissani - mutta enemmän innoissani. Olen ollut luokkahuoneessa vuosia. Tiedän, ettei opettajan työ ole helppoa, enkä helppoa etsikään. Etsin sitä, että voin joka ikinen päivä tietää tekeväni jotakin syvästi merkityksellistä.

Muutin blogin otsikonkin, sillä seuraavan vuoden ajan ajattelen kirjoittelevani paljon siitä, mitä opin ja koen uusissa tehtävissäni. Koti Teksasissa on nyt: Opettajana Texasissa. 

2 kommenttia:

  1. Onneksi olkoon uudesta työpaikasta suuresti arvostamallani alalla! Samoilla linjoilla ollaan, sillä minullekin aivan ydintä on, että tiedän tekeväni jotain syvästi merkityksellistä. Alavalinta tekee meille molemmille sen itsestäänselväksi, että työllä on merkitys. Terveydenhuollossa olen silti joutunut sen eteen, että minun täytyy tehdä tarkoituksellisia ratkaisuja kokeakseni ja muistaakseni sen merkityksellisyyden. Tämä liittyy toki myös pandemian paineisiin ja uupumukseen, mutta kaikista eroavaisuuksista huolimatta, symppaan kovasti entistä työkaveriasi ja kaikkia, jotka päättivät hypätä oravanpyörästä. (Ja USA:n työkulttuuri seuratkoon esimerkkiä tai tuhoutukoon!)

    Suomessahan 7-10 v sitten hidastaelämää-liike oli kovasti nousussa, ja monet hakivat osa-aikaisia töitä, karsivat ei-hyvän-olon menoja, kotoilivat. Samaan aikaan minä yritin päästä oravanpyörän kyytiin, nimenomaan koska uskoin sen olevan ei vain kovaa työtä vaan myös merkityksellistä ja itselleni merkittävää ja tärkeää. Vuosien kuluessa olen huomannut, että merkityksellisyyttä kohti pitää tässäkin työssä aktiivisesti hakea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos onnitteluista, Pilvi! Olet aivan oikeassa siinä, että merkityksellisyydestä on pidettävä huolta, se ei synny itsestään - tai ainakaan tuloksia ei näe aivan saman tien. Tänään kuuntelin koulutuksessa nuorta miestä, joka oli valmistunut koulusta, jossa pian opetan. Hän totesi, ettei oikeastaan ennen high schoolia edes tajunnut, mitä kouluyhteisö ja opettajat tekivät hänen hyväkseen. Sittemmin hän on syvällä kiitollisuudella sen oivaltanut. Voisin kuvitella, että jotain samaa on myös lääkärin hommissa. Puhut varmasti kyllästymiseen saakka vaikkapa ravinnon ja liikunnan merkityksestä, ja melkeinpä veikkaan, ettet aina edes näe, kuinka sanasi saattavat joskus myöhemmin kertakaikkisesti muuttaa asiakkaan elämän.

      Poista

Mikromanageroinnista ja luovuudesta

Muistan, kuinka Suomessa eräs rehtori puhui usein opettajan työn luovasta puolesta. Hän toisteli, että luovuudelle pitää jäädä aikaa ja tila...